Over Jan Rusman

Jan Rusman (1938), 6e Dan Aikikai Aikido, is de oprichter en leraar van de gelijknamige Aikido Ryu in Haarlem. Jan is al vanaf zijn jeugd actief met budosporten bezig. Hij is begonnen met Jiu-Jitsu en daarna al snel overgestapt op Judo, waarin hij in 1977 de 2e Dan heeft behaald. Naast het zelf trainen was Jan eind jaren 70 ook geruime tijd betrokken bij de wedstrijdtraining en -begeleiding in het jeugdjudo.

In 1975 kwam de eerste kennismaking met Aikido bij zijn eerste leraar Hendrik Wessels. De technieken werden tijdens het trainen en het veelvuldig volgen van stages van met name Japanse leermeesters in binnen en buitenland, al snel goed ontwikkeld. Hij volgde vele stages bij Sensei Asai, Kanetsuka en Tamura. Met name de Aikidostijl en manier van lesgeven van Sugano Sensei spraken hem erg aan en dat is tot de dag van vandaag nog steeds één van zijn favoriete Japanse leermeesters.

Als Aikidoka van het eerste Nederlandse uur, is Jan Rusman inmiddels een zeer bekend en momenteel ook nog steeds een veel gezien gezicht op vele stages van voornamelijk Claude Pellerin, Sugano Sensei en Tamura Sensei, in Nederland en België. Op deze manier houdt hij zijn conditie en technieken op een hoog peil en doet hij constant nieuwe inspiratie op, om in zijn eigen Aikidolessen te verwerken.Jan-Rusman-seiza-02

Door toevallige omstandigheden kwam Jan Rusman al snel regelmatig als invalleraar voor de groep te staan, wat zowel hemzelf als de groep erg goed beviel. De cursus voor leraar bij de Judo Bond Nederland, was een logisch vervolg en na het succesvol afronden van de allereerste J.B.N.-Cursus Aikidoleraar B, staat Jan vanaf 1986 geregistreerd als rijksgediplomeerd Aikidoleraar.

In 1996 behaalde Jan Rusman bij Tamura Sensei de 4e Dan. Op 15 april 2007 ontving hij tijdens de stage de 5e Dan van Tamura Sensei. Januari 2014 ontving Jan Rusman de 6e Dan en staat nu als zodanig geregistreerd bij de Honbu Dojo in Japan. De laatste jaren beoefent Jan Rusman ook Jodo en behaalde in 2015 zijn 1e dangraad.

Al met al is Jan Rusman al ruim 25 jaar actief als zelfstandig Aikidoleraar, waarbij hij talloze Aikidoka succesvol van 6e Kyu tot en met de 3e Dan heeft opgeleid. Tevens was hij regelmatig stagebegeleider voor cursisten Aikidoleraar A en B. Daarnaast maakte Jan jaren deel uit van de vaste Aikido Examencommissie van de Judo Bond Nederland.

Jan Hans 2010 aikido jodo 14 januari 219

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s