Wat is Aikido?

Wat is aikido?

Letterlijk betekent Aikido: de weg (do) van het in harmonie brengen (ai) van de eigen kracht met de universele levenskracht (ki).

016 Kathy

 

 

 

 

 

 

 

 

Aikido is een vreedzame krijgskunst. Het uitgangspunt is om agressie onder controle te brengen, niet om haar te vernietigen. Dit principe komt in de technieken tot uiting, waarbij men een aanvaller niet uitschakelt, maar probeert te controleren. Zo blijft de mogelijkheid bestaan om aan te geven dat agressie nutteloos is. Men probeert in harmonie te komen met de tegenstander. Aikidoka beoefenen hun kunst om zich te perfectioneren in de uitvoering van hun technieken en om zich lichamelijk en geestelijk te ontwikkelen. Aikido kent geen competitie. Het kan door iedereen op zijn of haar niveau beoefend worden. Bij Aikido gebruikt men de aanvalskracht en energie van de tegenstander. Daarom vragen de technieken weinig lichamelijke kracht. Dit maakt Aikido geschikt voor jong en oud, man en vrouw.

De praktijk

Aikidoka passen hun technieken toe om de aanval van een tegenstander te neutraliseren. De aanval wordt niet geblokkeerd maar omgebogen en overgenomen. Men brengt de tegenstander uit balans en rondt af met een worp of een klem. Hierbij stemt de aikidoka zijn snelheid en beweging af op de tegenstander. Dit kan zowel staand als zittend gebeuren. Er zijn verdedigingstechnieken tegen vastgrijpen, slaan, stoten, trappen en tegen aanvallen met diverse slag- en steekwapens.

Elke training begint met concentratieoefeningen. Zittend of staand concentreert men zich op de ademhaling. Daarna volgen de opwarming en verdere ademhalingsoefeningen. De ademhalingsoefeningen zijn van groot belang binnen Aikido, omdat men hiermee een kracht leert ontwikkelen die bij iedereen in aanleg aanwezig is: Ki (levensenergie). Deze kracht is belangrijker dan spierkracht. Door oefening wordt de individuele Ki sterker. In tegenstelling tot de spierkracht verzwakt de Ki niet met het ouder worden.

Na de beginoefeningen volgen de technieken. Meestal oefent men met een partner. Een aanvaller grijpt de verdediger vast of probeert hem te slaan. Op dat moment neemt de verdediger de beweging met een bepaalde techniek over. Hij gaat nooit tegen de kracht van de aanvaller in. Er zijn geen blokkeringen zoals bij karate. Als er geduwd of getrokken wordt, beweegt hij met de aanvallende kracht mee naar buiten of naar binnen; bijna altijd in een cirkelvormige beweging. De aanval wordt ontkracht door pols-, arm-, elleboog- en schouderklemmen. Een andere wijze om een techniek af te ronden, is het werpen van de aanvaller die naar gelang de techniek achter- of voorwaarts rolt of een vrije val maakt.

Alle bewegingen zijn gebaseerd op zwaardtechnieken. Daarom oefent men regelmatig met een houten zwaard (boken). Ook gebruikt men een houten stok (jo) en een houten dolk (tanto) om bewegingen te verduidelijken.

Aikido heeft een systeem van graden. Door een examen laat de aikidoka zien dat hij zichzelf op technisch en mentaal niveau ontwikkelt. Tijdens de training maakt men beperkt onderscheid tussen gevorderden en beginners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s