Artikelen over Aikido

Hieronder enkele artikelen over Aikido, die geschreven zijn door onze leden:

Het unieke van Aikido

Gerrit de Koe

Aikido is geen kunstje, geen sport en zeker geen krijgskunst die gebaseerd is op aanval en overwinnen door kracht en agressie.

Wanneer je Aikido ziet als “als ik mijzelf maar genoeg train, inzet en de technieken onder de knie krijg” dan kom ik er wel……… dan kom je er met Aikido juist niet.

Natuurlijk  is het zeker in het begin van belang om te oefenen en te trainen om de basis, en de daaruit voortvloeiende vervolg technieken, onder de knie te krijgen. Daarna is het loslaten en groeien in lichamelijk en geestelijke balans en het ontwikkelen van Ki van groter belang.

Verlies jezelf niet maar houdt je “ego” klein. Lees meer …

image-428-orig

Agressiebeheersing door Aikido

Michel Reinders, Kathy de Vries en Ruud Bullens

Samenvatting:

In de (geestelijke) gezondheidszorg krijgen therapeuten regelmatig te maken met agressie en weerstand. Dit artikel gaat over het beheersen van agressie. Het begrippenkader wordt geleend van het Aikido, een Japanse krijgskunst. Men kan de kracht of de weerstand van cliënten gebruiken om hun agressie te neutraliseren. De fysieke principes van het Aikido worden vertaald naar verbale interventies. Dit noemen we ‘mentaal Aikido’. We geven voorbeelden van de-escalerende gesprekstechnieken. Lees meer…

 

Aikido: krijgskunst voorkomt agressie.

Michel Reinders

Na de tweede wereldoorlog kwam de Japanner Tamura naar Frankrijk. Hij had toestemming van zijn leermeester Ueshiba om de krijgskunst Aikido in Europa te onderwijzen. Omdat Tamura vreemd was in de Europese cultuur vroeg hij raad hoe hij het Aikido het best kon verbreiden. Tot zijn verbijstering kreeg hij het advies om zich aan te sluiten bij een sportbond. In Japanse ogen was het merkwaardig om een krijgskunst te reduceren tot een louter fysieke aangelegenheid. Europeanen maken een onderscheid tussen lichaam en geest en tussen lichamelijke en mentale vorming. Japanners kennen dat onderscheid niet. Begrijpelijk is de Europese visie op Aikido wel. Bij de eerste kennismaking valt het fysieke aspect van Aikido het meest op. Bij nadere kennismaking ervaart men ook de mentale training. Lees meer…

Enquête Aikido Kathy de Vries

1. Waarom ben ik aikido gaan doen?
Ik was indertijd bezig met een opleiding voor trainer agressiehantering, zowel verbaal als fysiek voor de psychiatrie. De technieken die voor het onder controle brengen gebruikt werden, kwamen uit het aikido voort. Het waren heel cliëntvriendelijke technieken, en de opleiders waren ook aikidoka’s. Daardoor werd ik nieuwsgierig naar deze verdedigingskunst en ging ik een keer kijken, waarna ik niet meer weg ben gegaan.
Lees meer…

 

Enquête Aikido Ineke Paap

1) waarom ben je aikido gaan doen?
Voordat ik aikido ging beoefenen ging ik naar aerobics en was ik aan het joggen. Beide sporten zijn solistisch dus ik zocht naar iets in groepsverband. Ook ik wilde een sport gaan doen met meer inhoud dan alleen spieren kweken. Daarnaast leek mij een zelfverdedingssport wel leuk. Maar, judo of karate gaan doen op je dertigste leek me erg onverstandig, ik zag me al staan tussen al die krachtspatsers! Mijn broer vertelde over aikido, dat je daar geen kracht voor nodig had en dat het daarom een vrouw- vriendelijke budosport was. Lees meer…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s