Enquête Aikido Ineke Paap

1) waarom ben je aikido gaan doen?
Voordat ik aikido ging beoefenen ging ik naar aerobics en was ik aan het joggen. Beide sporten zijn solistisch dus ik zocht naar iets in groepsverband. Ook ik wilde een sport gaan doen met meer inhoud dan alleen spieren kweken. Daarnaast leek mij een zelfverdedingssport wel leuk. Maar, judo of karate gaan doen op je dertigste leek me erg onverstandig, ik zag me al staan tussen al die krachtspatsers! Mijn broer vertelde over aikido, dat je daar geen kracht voor nodig had en dat het daarom een vrouw- vriendelijke budosport was.

2) voldoet het aan je verwachtingen?
Ja nou en of! Meer nog dan dat zelfs. Ik ben sterker geworden omdat ik nu weet waar mijn ki zit. Ik heb meer uithoudingsvermogen gekregen door efficiënter en meer ontspannen te bewegen. Mijn coördinatie is verbeterd en mijn spieren en gewrichten zijn soepeler geworden. Ook ben ik mij meer bewust van mijn lijf en omgeving. Naast fysieke veranderingen ben ik ook mentaal veranderd, ik sta letterlijk en figuurlijk steviger op mijn benen. Ook ben ik buigzamer geworden, ik ga niet overal meer tegen in. 3) wat spreekt je nou precies in het aikido aan?
Allereerst dat je er geen spierballen voor nodig hebt, kracht komt met je ki tot stand. Maar het meest geweldig vind ik dat er in het aikido geen geweld wordt gebruikt. Er zijn geen botsingen, de energie die in een aanval zit wordt overgenomen en gecontroleerd.

4) moet je een type mens zijn om aikido te beoefenen?
Je moet wel tegen een stootje kunnen en niet vies zijn van zweet. Je beoefent zelf aikido maar een ander oefent met jou aikido. Je moet veel koprollen maken, later ook een hoge val doen, je voert uit en je ondergaat. Aan het eind van een training is het mijns inziens wel de bedoeling dat je pak doornat van het zweet is.
Wat je denk ik niet moet zijn voor aikido is een competitieve macho. Of misschien juist wel, dan krijg je nieuwe inzichten!

5) waarin onderscheid aikido zich van andere sporten volgens jou?
Ik denk dat iedere budo-sport je fysiek en mentaal sterker maakt, zo ook aikido. Aikido onderscheidt zich door de geweldloosheid en dat er geen wedstrijden zijn en dus ook geen competitie. Je ondergaat een eigen leer- en groeiproces. (Er zijn wel graden in aikido, kyu’s genoemd, die enigszins aangeven op welk niveau je aikido beoefent.)
Het doel van aikido als verdediging is dat je agressie wegneemt en niet dat je een tegenstander uitschakelt. Dat laatste kan wel maar het is niet de bedoeling.

Dit was mijn verhaal, hartelijke groeten van Ineke Paap, fysiotherapeut en 40 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s