Enquete Aikido Kathy de Vries

1. Waarom ben ik aikido gaan doen?
Ik was indertijd bezig met een opleiding voor trainer agressiehantering, zowel verbaal als fysiek voor de psychiatrie. De technieken die voor het onder controle brengen gebruikt werden, kwamen uit het aikido voort. Het waren heel cliëntvriendelijke technieken, en de opleiders waren ook aikidoka’s. Daardoor werd ik nieuwsgierig naar deze verdedigingskunst en ging ik een keer kijken, waarna ik niet meer weg ben gegaan.

2. Voldoet het aan je verwachtingen?
Ja. Het past eigenlijk heel erg in mijn leven. Zo ben ik altijd wel bezig met zoeken naar balans, en aikido past daar heel goed in. Het gaat niet zozeer om kracht, maar om werken met energieën. In aikido werk je met de energie van de ander en die laat je samenvloeien met die van jezelf, waardoor je een eenheid vormt. Nu en dan bereik je dit soort momenten tijdens de training, dan gaat het heel vloeiend allemaal met een tegenstander. Dat is de grootste kick en uitdaging als je dat bereikt. Ik schrijf hier tegenstander, maar het is eigenlijk medestander als je een eenheid vormt.

3. Wat spreekt je nou precies in het aikido aan?
Sowieso ben ik wel in budo geïnteresseerd. 25 jaar geleden heb ik lang aan karate gedaan. Een overeenkomst uit de budosporten, is de zelfbeheersing. Niet alleen met de tegenstander, maar vooral tussen lichaam en geest, je denken en doen. Dat trekt me aan. Het gaat erom in de beweging van de ander mee te kunnen gaan. Dat betekent overgave aan dat wat er gebeurt, maar tegelijkertijd scherp zijn in je timing wanneer je een beweging overneemt en de balans van de ander verstoort. Geweldig vind ik dat. Dat verveelt nooit, ik moet er ook nog veel voor doen! Wat ik verder erg leuk vind, is dat het natuurlijk niet aan de rand van de dojo stopt. Aikido pas je iedere dag toe. In de dojo misschien lijfelijk en geestelijk, maar daarbuiten heel verbaal en non verbaal.

4. Moet je een type mens zijn om aikido te beoefenen?
Ja, ik vind en zie wel dat je een mens moet zijn, die er interesse en liefde voor voelt. Want het is een soort van bewegen, die je niet van nature meekrijgt. Als iemand je normaal gesproken aanvalt, zet je je meteen schrap. Met aikido is het juist de bedoeling je te leren ontspannen om juist te kunnen reageren. Dat kost tijd. Het is dus vooral voor mensen die zich duurzaam willen verbinden. Misschien moet je er ook een levenshouding in zien. Vooral wil ik benadrukken dat het voor vrouwen een bij uitstek goede sport is, omdat er weinig kracht voor nodig is.

5. Waarin onderscheid aikido zich van andere sporten volgens jou?
Het vreedzame. Vooral gericht op harmonie, het teruggeven van agressie. Bij veel andere budosporten heb je te maken met botsingen, behalve judo. Ook bij judo probeer je de ander uit balans te halen. Als je het goed doet kost aikido geen kracht, want die neem je juist over van je medestander. Dat is de techniek.

Kathy de Vries, 40 jaar, psychosociaal werker, coach en trainer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s