Het principe van gelijkheid

IKEBANA BLOEMSCHIKKING – WINTER

Het Principe van Gelijkheid

AIKIDO:
Vooruitgang boeken in onze ontwikkeling? Soms zitten we in onze “winterdip”en slagen er niet in ( we falen) om onszelf te overwinnen. We doen dan eigenlijk niets anders dan het tevreden stellen van onze ijdelheid.
Als we anderzijds wel onszelf overwinnen, hebben we geen behoefte de ander te overwinnen. Een overwinning op jezelf is immers “absoluut”. De mens die kiest voor Aikido is geïnteresseerd in ware overwinning, in het doorgronden van het principe van gelijkheid, en hij doet constant zijn best zichzelf te perfectioneren. Als we de geest van gelijkheid voldoende verspreiden kan dat de fundering zijn van wereldvrede.

IKEBANA & AIKIDO:
Een nieuw jaar wat nog aarzelend begint. Het komt tot uiting in de takken die nog bijna geheel in winterrust zijn. De compositie laat ook ontluikend groen zien, een teken dat de natuur al volop aan het werk is. De bloemen in dit stuk zijn fragiel en zacht van kleur. Het nieuwe jaar is nog jong! In de natuur is de cirkel van het leven ieder seizoen goed zichtbaar. De technieken die de natuur gebruikt om te overleven zit in de genen van het groen als het ware ingebakken.

Zo ook moeten de werkelijke technieken van Aikido gebaseerd zijn op een doordrongen kennis van “gelijkheid”. Wanneer je een houding ontwikkelt waarin alles te doen is om te overwinnen, kan deze houding grote afbreuk doen aan jou als persoon. Als je deze theorie niet snapt, niet doorgrond, kun je de technieken ook niet juist uitvoeren. Als je dit wel begrijpt dan zinken de technieken / de regels in ons onderbewustzijn. Bij een verrassingsaanval geven we dan onderbewust de juiste reactie en bewegen we volgens de juiste weg.

ikebana6

21-01-2012 Stage Tessa & Maarten Huiskamp, dojo Jan Rusman – Haarlem
Schikking: Gerrit de Koe

Tekst:
– Aikido in het dagelijks leven: Koichi Tohei
– Gerrit de Koe – Ikebana

Gebruikt materiaal:
– Japanse Sierkers – Prunus japonica
– Wilgenkatjes – Salix alba
– Bandwilg – Salix sacchalinensis “Sekka”
– Klimop – Hedera helix “Erecta”
– Rietpluimen – Phalaris arundinacae
– Gloriosa – Gloriosa superba ‘Rothschildiana”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s