Aikido Stage 21 en 22 mei 2011 door Claude Pellerin
Aikido & Ikebana (3e schikking mei 2011)
Ikebana en de Geestelijke aspecten van Aikido.
Wanneer je Ikebana (japanse Bloemschikkunst) tezamen brengt met de Geestelijke aspecten vanuit het Aikido krijg je in een beeldende vorm enigszins de samenhang te zien van waaruit onze krijgskunst is ontstaan.
De Oosterse denkwijzen lagen (liggen) vrij ver af van onze Westerse samenleving of denkwijzen. Wat weten wij eigenlijk nu af van Boeddhisme, Zen, transcendentie, Shinto, Kotodama, eso- en exoterische stromingen. Vaak niets of veel te weinig om je in te kunnen leven in de denkwijze van onze O-Sensei Morihei Oeshiba. Om ons toch een indruk te geven van de traditionele denkwijzen heb ik twee aspecten vormgegeven in dit Ikebana – Aikido bloemstuk.
Namelijk KI en Boeddhistische LEEGTE.
Aikido beoefenaars zoeken harmonisatie van Geest – Lichaam. (Ki-Kokyu).
Volgens Morihei Ueshiba:
Wie in verbinding staat met het Universum kan ongehinderd bewegen waar en wanneer hij of zij wil, dit is de essentie van Aikido.
De wonderlijke werking van Ki Schept technieken om Lichaam en Geest te zuiveren.
De sleutel tot de technieken van Aikido is Ki. Om Aikido te beoefenen moet je je wijden aan de ontwikkeling van Ki!
KI is onlosmakelijk verbonden met Kokyu = kosmische adem.
Ki wordt uitgestraald via Kokyu = levenschenkende kracht. Het Japanse woord voor leven (iki) betekent adem. Uitademen en inademen vormen samen Kokyu.
Voor Kokyu kun je ook lezen “bezieling”. (Christelijk: Geest, Ziel en Lichaam).
De Ki stroom die ik symbolisch in dit Ikebana stuk heb weergegeven is de cirkelvormige grind stroom voor en achter (Jing en Yang) het bloemstuk.
Ononderbroken dient zij te zijn voor een krachtige stroom energie. Ki stroomt door ons gehele lichaam en is voelbaar wanneer je je traint op waarneembaarheid hiervan. De zwarte steentjes (de pebbles) liggen er symbolisch voor ons. Vaak kunnen we Ki niet volgen en raken we de weg kwijt, of we ontdekken deze weg nog geen eens. De steentjes zijn de “stepping stones”, de stapstenen van waar wij ons aan vast kunnen grijpen om toch de weg van Ki te kunnen blijven volgen. Deze stapstenen zijn wijze personen in onze omgeving en onder andere onze Aikido leraren. Zij kunnen ons voorgaan op onze leer- en levensweg in Aikido. Op deze weg komen we innerlijke rust en groeimomenten tegen. Als een metafoor staat de Tempel voor onze rustmomenten, en de stapel stenen voor de Jing en Yang momenten waarop alles goed, of niet goed lijkt te gaan. We moeten allen overwinnen, dit zonder eronder door te gaan, of van hoogmoed of trots naast de schoenen te gaan lopen.
Door onze Ki te ontdekken en te blijven oefenen worden de “houvast momenten” zekerder en worden we Geestelijk stabieler en rijker. De Boeddhistische leegte is een leegte die we moeten zoeken in onszelf. Ook in de Christelijke cultuur van o.a. De Woestijnvaders, Kloosterlingen die zich vanaf de 4e eeuw na Christus zich afzonderde in de woestijn, spreekt men van deze geestelijke Leegte.
Door je geest leeg te maken en je te leren weren tegen onder andere drukte, onrecht en onvolkomenheden in je zelf kun je een rijker en voller leven krijgen. Deze leegte creëren en zoeken is wel een voorwaarde tot geestelijke groei. Het vraagt om onthechting van vele zaken en tot diep zelf onderzoek.
Volgens O Sensei: Het pad van Aiki zul je nooit leren kennen
Als je niet opgaat in de open ruimte
Van de pure leegte.
Vele grote krijgskunstenaars en onder andere monniken hebben het niveau bereikt waarin ze optimaal gebruik konden maken van hun Ki en een volkomen en trefzekere rust in hun handelen hadden.
Het pad van Aiki zal ons helpen zuiverheid liefde en gerechtigheid (Ai) te benaderen.
Ikebana 3e schikking mei 2011.
Deze bloemschikking opgebouwd vanuit een centraal punt heeft als centraal Thema, Hemel, mens en aarde. Hemel = “Ten”. De hoogste tak wijst naar de Hemel ( sierappel tak). De Orchidee verbeeldt de Mens en de laagste/kortste tak (de Coniferentak), de Wereld.
Ook de drie bamboestokken zijn op deze wijze gerangschikt. De Japanse Tempelboom tak (Ginkgo biloba) vormt nog wel een bijzonder element in deze schikking. De boom is een “levend fossiel” en als enige overgebleven soort vanuit het tijdperk 0.8 – 04 miljoen jaar geleden (tijdperk “Het Perm”)
Waarschijnlijk is de boom rond 800 samen met het boeddhisme uit China naar Japan overgekomen. Daar werd de boom bij tempels gekweekt, wat de bijnaam tempelboom opleverde.
De vrije Ikebana schikking zou je kunnen zien als een groot Ikebana arrangement in vrije stijl. Of te wel, “Taisaku” Het bloemstuk is aangevuld met diverse ornamenten en ander materiaal wat de verbinding met de omgeving en de Dojo weergeeft.
Geniet van Aikido, geniet van elkaar en geniet van het rijke moment en wees tevreden! Gerrit de Koe Aiki Ryu Jan Rusman Mei 2011 Lectuur bron: – Levende Vrede, biografie van Morihei Ueshiba door John Stevens – Wijsheid uit de Woestijn door Henri Nouwen en Yushi Nomura – Google