Balans

BALANS
Thema Ikebana Aikidostage Harry Kat en Chris de Jongh
29 November 2015

Balans is alles?
Wel veel, en wel belangrijk!

Wanneer iets of iemand in onbalans is voelt het niet goed. Natuurlijk is dit zo zal je zeggen. Toch voelt onze wereld die op dit moment toch echt wel in onbalans is, in brand staat als het ware, niet echt goed aan. Vele mensen voelen zich onveilig, onzeker en zijn bang. Terecht? Zeker en toch ook weer niet.

Balans of onbalans is veelal een innerlijk gevoel van vaak een van buitenaf komend verschijnsel. Een verschijnsel als:

Liefde, troost, genegenheid, warmte, geborgenheid, geloof, samenzijn en je goed voelen in je omgeving.

Maar ook:

Haat, oorlog, verdriet, dood, armoede, ziekte, gemis, je waardeloos vinden of je niet geliefd vinden.

Al deze in- en externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je in- of juist uit balans bent of bent gebracht. Ik ben geen psycholoog maar een mensen mens die van mensen houdt. En wat geeft ontvang je terug. Zo voel ik en beleef ik dit.

Aikido heeft ook alles met balans te maken. Wanneer je niet in balans bent, ben je minder scherp, pik je minder op, kom je niet tot jezelf, niet tot je recht. Daarmee verlies je op vele fronten. In een gevecht zou je dan al verloren hebben. Waarom? Je bent dan meer in gevecht met jezelf dan dat je je kunt focussen op de ander.

Balans zorgt ervoor dat je een mooier mens bent, je beter in je vel zit, je eigen ik, je ego, zal kleiner worden en je zal een prettiger persoon zijn om mee samen te trainen, te werken of samen mee te zijn.

In deze schikking van het yin-yang teken, de teksten en het bloemstuk heb ik balans tot uiting willen laten komen. Laten we samen door onze trainingen meer in balans mogen zijn.

In de schikking is gekozen voor het toepassen van bloedrode rozen variëteit “Shogun”.

Als basis van dit stuk zijn varenbladen toegepast. Een tegenstelling: Totaal nieuw gekweekte rozen met een basis van oeroude varens. Miljoenen jaren geleden al op aarde aanwezig. Beide uitstekend in een schikking te verwerken.

De bamboeschikking geeft de ijle vorm weer van stevigheid en toch flexibiliteit. Buigen maar niet basten als het ware,

De Steen der Wijsheden:

Een heel oude Chinese wijsheid die het yin-yang teken in het midden heeft is de I Tjing “filosofie”. Wanneer je je hierin zou verdiepen zou je het mogelijk een bijna “obscure en ver van ons bed” liggende wijsheid kunnen noemen. Anderen halen hier toch weer uit wat voor hun houvast of balans geeft. Ik wilde jullie deze “wijsheidssteen” niet onthouden.

balans1

 

I Tjing – Trigram

De 8 trigrammen en hun betekenis.

De kern van de I Tjing wordt gevormd door de 64 hexagrammen. Deze zijn meer dan stapeltjes van 6 lijnen. Elk hexagram is een wereld op zich met elementen die de wereld vormgeven. Zo kunnen we een hexagram opsplitsen in twee stukjes van ieder drie lijnen, de zogenaamde trigrammen, en elk trigram heeft zijn eigen specifieke betekenis. Volgens de legende zou de mythische vorst Fu Xi de trigrammen hebben gecreëerd en van betekenis hebben voorzien.

(Bron Wikipedia)


balans3