Eenvoud

Aikido stage 7 juni 2015

 

Thema: Eenvoud

Vaak hoeft het leven niet zo moeilijk te zijn. Mensen maken het elkaar wel eens moeilijk. Een feit, een gegeven is dit in onze wereld van vandaag en van ver daarvoor. Waren we maar wat meer in balans en niet zo “vierkant”. De wereld zou een stuk mooier zijn wanneer we allen ons best daarvoor deden. Ik hoop dat ons Aikido daar een klein stukje aan mee mag dragen. Zeker de spirituele en zachtmoedige kant van onze verdedigingskunst mag hiervoor “credits” ontvangen. Graag vertaal ik onze uitdagingen in de Ikebana schikkingen.

Ik heb voor dit Ikebana stuk gekozen voor een heel sober en eenvoudige opzet. Als basis een rieten tatami een bamboetafeltje, drie stenen en drie verschillende lengtes bamboe stokjes. 1 en 3 komt wel vaker voor in mijn schikkingen. Zo ook nu.
1 vaas, 1 Hortensia tak, 1 Japanse Esdoorn en 3 grote uienbollen.

foto juni 2015

De smalle vaas. Balans? Wanneer je een smalle vaas neemt als basis van je stuk moet de schikking wel in balans zijn. Geestelijke en fysieke balans is dus van belang.

De Hortensia tak: Gewoon en toch heel bijzonder. Zo mogen wij ook zijn. Uiterlijk vertoon is niet echt van belang. Toch is deze Hortensia anders. Bladeren als die van een Eik (vorm) en bloemen, wanneer deze geheel uitkomen als in een pluim. Niet in een bol zoals de meeste hortensia’s. We mogen heel gewoon zijn en ons toch apart, bijzonder gevoeld zijn. Voel je goed!

De Japanse Esdoorn: zoveel verschijningsvormen en kleuren. Van heel groot en snelgroeiend tot heel fragiel en diepingesneden blad. Wat een bijzondere struik! Zoals ieder mens uniek is in zijn verschijningsvorm zo is ook ieder struik, bloem, boom uniek. Bijzonder! En zo mogen wij in onze bescheidenheid ons ook voelen.

Drie grote uienbollen: Uit 1 steel komen wel dozijnen aan bloemen. Vrij vertaald zouden wij leerlingen opbloeien door die ene leraar die ons voorgaat op ons pad. Zo kunnen ook wij een voorbeeld zijn voor legio anderen. Laten wij, met wat ons voorgeleefd en geleerd is, ook anderen mogen inspireren in “De weg van Aiki”.

Gerrit de Koe juni 2015