Hasuji in Uchikomi

INTERNATIONALE JODO STAGE 11 & 12 -02-2012
2e Kankeiko Gasshuku – Kees Bruggink

Thema: Hasuji in Uchikomi

Ikebana bloemschikking: Thema KADO & JODO
De Ikebana bloemschikking, ook wel: KADO = de weg van de bloemen, is gemaakt rondom het stage thema Hasuji en Uchikomi. De 12 Japanse Sierkersen zijn in de schikking verwerkt als een ronde beweging vanuit het centrum van het stuk. De 12 kleine kaarsen staan symbolisch voor de vele leerlingen die de lessen mogen ontvangen van de ene grote kaars- de leraar, die zijn “licht – kennis” verder mag verspreiden. De 12 staat voor de 12 basis-kihonvormen van JoDo. Om de fundamentele regels te beoefenen van JoDo gebruikt men Uchikomi-Jo, de stok om de slagen te ontvangen en mee te werken.
Uchikomi wordt gebruikt om onze vaardigheden te ontwikkelen door telkens de handelingen te herhalen, dit met de geest en met kracht. De 3 bamboestokken komen vanuit het hart van de bloemschikking en staan 90 graden tegenover elkaar. De 90 graden lijn, de Hasuji lijn, is zoals de snijkant van het zwaard tegenover het te snijden voorwerp moet zijn. De 3 korte bamboepalen staan voor de centrale Japanse gedachte dat de hoogste bamboe de Hemel, het Universum vertegenwoordigd, de middelste de Mens in dit geheel en de kortste de aarde. Dit in volgorde en lengte van belangrijkheid.

De fragiele bloemen door het gehele stuk even aan dat er eigenlijk geen begin en einde zit aan ons bestaan, vanuit 1 ziel, worden we weer 1 ziel. Allen zijn we gelijk en vanuit dit beginsel zijn we allen broeders en zusters.

ikebana9b

Gebruikte bloemen en takken:
– Japanse Sierkers – Prunus serrulata
– Prunus serrulata “kanzan”
– Prunus subhirtella
– Prunus serrulata kiku-shidare zakura
– Prunus serrulata Amanogawa
– Beverboom – Magnolia soulangeana
– Gloriosa – Gloriosa superba
– Klimop – Hedera helix

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s