Innerlijke vrede

IKEBANA 4e bloemschikking 18 juni 2011

Stage Tessa & Maarten Huisman)

In de ware zin des woords is deze Ikebana schikking mogelijk ” te veel van het goede”. Misschien te veel decoratiestuk en harmonie van kleur en vorm. Wel is het met liefde voor bloemen en eerbied voor de natuur geschikt. Maar ook is het een deel van de ziel, de geest en een impuls en liefde van de maker waardoor een Ikebana tot volmaaktheid komt. Het heeft gevoerd naar deze individuele vrije vormgeving.

Rood en wit (het rood van de Esdoorn en het wit van de Chrysant) zijn in Japan de kleuren van blijmoedigheid en levensaanvaarding. Ze beloven geluk en vergezellen onze goede wensen. Als een teken van vrede geldt de bamboe in de schikking. Ook in deze schikking heb ik de bamboe als basis gebruikt. De langste bamboe wijst naar de Hemel, de middelste vertegenwoordigd de mens en de laagste, de kortste, de wereld.

De Chrysant is een geliefde bloem in de Japanse bloemschikkunst. In Ikebana schikkingen zie je geregeld “onvolkomen” groenmaterialen voorkomen. O.a. aangevreten blad, bruine plekken op bladeren etc. Symbolisch zou je kunnen zeggen dat ook ons leven niet volkomen, niet volmaakt en vergankelijk, is. De schikking weerspiegeld hierin niet meer en niet minder ons mens zijn.

Op de website worden de overige verwerkte materialen verder kort toegelicht. 1 element, de gebruikte tak van de Japanse Parasolden wil ik graag kort belichten. Deze conifeer is een echt levend fossiel, er zijn al fossielen van deze plant gevonden die uit het boven-Trias stammen. Ca. 200 miljoen jaar geleden. De naalden zijn mogelijk twee aan elkaar vergroeide bladeren of aangepaste delen van de stengel. Ook verwerkt is nog de Japanse Esdoorn, de Japanse Dwergcipres, een andere Japanse cipres en de Japanse Sierkers.

ikebana4a
In de twee beeldjes komt tot uiting dat in Aikido de hoogste vorm van de krijgskunst is het niet strijden! Overwinnen door strijd is de “laagste” vorm. Niet in de gelegenheid komen of het laten brengen tot strijd is de hoogste vorm van de krijgskunst. Aikido zou ons zo moeten vormen dat we boven iedere vorm van strijd (innerlijk en uiterlijk) komen te staan. Het Japanse woord “WA” staat voor innerlijke vrede. Door o.a. Aikido te beoefenen kunnen we dit pad “DO”, deze weg, langzamerhand steeds beter zien en begrijpen.

Literatuur:
– Ikebana (1969 – Shodo Hayokawa)
– Werken met Ikebana – Elizabeth Palmer
– Wikipedia – Parasolden

Aikido Jan Rusman
G. de Koe juni 2011

ikebana4b

 

Gebruikte materialen:
– Witte chrysant: Chrysanthemum – gekweekte siervorm in dit stuk van bijna al het blad ontdaan;
-Japanse Esdoorn : Acer palmatum “Atropurpureum”;
-Venijnboom : Taxus baccata “Fastigiata”;
-Japanse Dwergcypres : Chamaecyparis obtusa “Nana Gracilis”;
-Japanse Cipres : Chamaecyparis pisifera filifera “Aurea”;
-Japanse parasolden : Scidopitys verticillata;
-Japanse Sierkers : Prunus serrulata
-Klimhortensia : Hydrangea anomala spp. Petiolaris;
-Eikenblad Hortensia : Hydrangea quercifolia
-Koningsvaren : Osmunda regalis;
-Bamboe : Fargesia
-Berk : Betula

Bijzonder is de grote hoeveelheid aan sortiment wat vanuit “het Oosten” is aangevoerd. De plantkundige Linnaeus heeft heel veel sortiment op soort, variëteit en cultuurvarieteit benoemd. Veel Latijnse (en ook Griekse) benamingen gebruikte hij om met behulp van de dendrologie tot benaming van gewassen te komen.

Bij. Als 2e naam – Japonica = uit Japan afkomstig -Oriëntalis = vanuit het Oosten afkomstig -Chinensis = afkomstig vanuit China

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s