Haru

IKEBANA VOOR AIKIDO STAGE 31 maart 2012
DOOR CHRIS DE JONGH

THEMA: VOORJAAR

Deze stage heb ik gekozen voor een “tweedelig” bloemschik stuk. Het thema komt terug in de mooie witte bloemen, en zeker in het roze van de vroeg in het voorjaar uitbundig bloeiende Japanse Sierkers. Al eerder is gezegd dat de Sierkers in de Japanse symboliek een belangrijke boom is. De lange winter wordt “afgeschud”, achtergelaten en men kijkt vol vreugde naar het nieuwe seizoen, het nieuwe leven.

??????????

De buigzame wilg is verwerkt in een “spiral movement”, zonder begin of eind, een ronddraaiende beweging welke Aikido zo karakteriseert. De ronde beweging in Tenkan en Irimi(nage) zijn goede voorbeelden hiervan. Zo buigzaam zal onze Geest ook moeten zijn willen we kunnen groeien in Geest en lichaam. De Sierkers in het midden geeft aan dat we als Aikidoka het centrum van de beweging moeten zijn, onbewegelijk als het “oog van de storm”.

Het smalle ranke rechtopgaande bloemstuk symboliseert de rechte houding welke wij moeten hebben om een goede controle te hebben op je opponent en zicht te kunnen houden op je omgeving. Tevens straalt het stuk schoonheid en de eenvoud van de natuur weer.

Leer ons kijken en leren van en naar de natuur.

Gerrit de Koe
maart 2012
Aikido dojo Jan Rusman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s