Meer is beter?

THEMA: MEER IS BETER?

Ikebana bloemschikking – Aikido stage Marcel Mutsaarts 21 juni 2014

ikebana13
Meer kleur, meer bloemen, meer geur, meer volume en meer….
In de wereld van “de flora” is het voor een groot gedeelte: gezien en/of geroken worden of uitsterven. De meeste planten doen meer dan hun best in een zo kort mogelijke periode hun voortbestaan te garanderen. Een vechtcultuur? Zo zou je het soms wel kunnen noemen. Ze moeten wel: voortplanten = je soort laten Overleven, zou het ook zo met ons mensen zijn? Competitief zijn we vaak wel. Ook wij willen (on)bewust vaak de mooiste / sterkste of slimste zijn.
Hoe verhoudt dit zich tot ons Aikido vraag ik mij af. Net zoals in de natuur alles in balans is of wordt gemaakt, zo tracht Aikido ons leven ook in balans te laten zijn. Je merkt het in zoveel bewegingen, ontspanningsaandacht en variaties. Het loslaten en toch ook weer precessie, momentum en afstand (mai-ai) en bewegen. Balans en aandacht.

Zoals de natuur om aandacht vraagt voor schoonheid en balans zo vraagt Aikido ook om focus, contact en vrij bewegen (om maar enkele te noemen) Beide andere einden van het universum en toch zo gelijkend.

De Ikebana schikking heeft voor een Ikebanastuk teveel bloemen en misschien teveel kleur. De aandacht en zorg is gegeven aan de eenvoud. Rood en paars als hoofdkleur. Stuk trekt aandacht, stemt tot nadenken. Waarom een stuk in en een stuk naast de bamboevaas? Geen onder- of boven geschikt maar meer een “hanmi handachi waza ” uitgangssituatie. Beide staan ze in hun kracht, beide vragen veel aandacht. De paarse bloemtak: uit 1 steel ontspruit een veelheid van kleine bloemen. Meer is beter? In dit geval zeker wel. Laten we gewoon genieten wat de natuur ons geeft en zie, ruik, proef en voel de natuur. Er wordt ons zoveel gegeven. Geniet ervan!

ikebana13a

Ik wens ons allen veel innerlijke schoonheid, aandacht en zorg voor elkaar en ons Aikido. Met veel dank aan onze gepassioneerde leraren!

Gerrit de Koe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s