Geschiedenis van Aikido

Geschiedenis van Aikido

Aikido is één van de jongste oosterse krijgskunsten. De Japanner Morihei Ueshiba ontwikkelde in de vorige eeuw het Aikido. Hij wordt ‘O Sensei’ of eerbiedwaardige meester genoemd.

Morihei-Ueshiba-sitting-seiO Sensei gebruikte zijn ervaring met de eeuwenoude gevechtstechnieken van de samoerai. Aikido ontstond ongeveer gelijktijdig met het judo. Het heeft een aantal aspecten met het judo gemeen en er zijn duidelijke verschillen. Zo komt het wederzijds vastgrijpen en trekken aan de kleding niet voor. Een ander verschil met Judo is dat Aikido geen wedstrijden kent. Men traint niet om te winnen, maar puur voor zichzelf.

Het Aikikai Aikido, zoals dat momenteel ook bij Aikido Ryu Jan Rusman beoefend wordt, is hoofdzakelijk vanaf 1940 tot het overlijden van O Sensei in 1969 tot zijn huidige vorm ontwikkeld, uit oudere traditionele Japanse krijgskunsten, zoals Jujitsu en Kenjutsu. Gedurende de jaren ’60 deed Aikido zijn intrede in Europa en kwam de eerste Japanse leraar (Sensei) naar Nederland.

In die beginjaren zijn het onder andere de Sensei Asai, Kanetsuka en Tamura (overleden in 2010) geweest, die er met name voor gezorgd hebben, dat het Aikido in Nederland goed van de grond is gekomen.

Siichi-Sugano-Sensei

Sensei Sugano

Vanaf 1979 heeft met name Siichi Sugano Sensei (overleden in 2010) het Aikido binnen de Benelux verder ontwikkeld. In juni 1979 werd bijvoorbeeld onder zijn leiding de eerste “zomerschool”in Nederland gehouden, de meerdaagse Aikidostage, die inmiddels een begrip onder de Aikidoka in heel Nederland (en daarbuiten) is geworden.

Sensei Claude Pellerin

De Franse leraar Claude Pellerin (7e dan Aikikai en leerling van Tamura) verzorgt nu al jaren de zomerschool en is ook tijdens andere stages regelmatig op de Nederlandse tatami te vinden.

Een andere belangrijke ontwikkeling van het Aikido in Nederland, was de oprichting in 1970 van de sectie Aikido binnen de toenmalige Budo Bond Nederland, de huidige Judo Bond Nederland. Het Aikido wordt heden ten dage geleid door de Nationale Commissie Aikido. In 1991 werd door de Nederlandse Sport Federatie besloten, om de Judo Bond Nederland definitief te erkennen als enige organisatie voor o.a. Aikido.

Binnen de diverse Aikidoscholen in Nederland worden verschillende stijlen c.q. vormen Aikido beoefend. Het merendeel (ca. 80%) van de dojo’s is gericht op het Aikikai Aikido, zoals dus ook Aikido Ryu Jan Rusman. Daarnaast zijn er een kleiner aantal dojo’s dat zich richt op het Ki-Aikido en op Aikibudo.

Plaats een reactie